Friday, March 26, 2010

Ho Chi Minh(Saigon) -Vietnam trip (20-24 Mar'10)

Hello...

I just got back from Saigon...Best giler...City tour best shopping pon best! Had a nice trip and experienced there...I went there with abah, mama n farid..only 4 of us...

Day 1:

Bertolak dr KL patutnye 5.40pm..tapi bile da check in, rupenye flite tukar jadi 6.40pm..Landed at Tan Son Nhat airport around 8pm Vietnam time (sejam lmbt dr Msia)..Kitorg dijemput oleh Den (our tourist guide) dan terus dibawa untuk dinner di Lion City Halal food (Singapore). After dinner, tros check in Palace Hotel..Letak brg, teros jalan2 around hotel @ Dong Khoi Street.. Kat sini byk shopping outlet yg best (Mango, Esprit, LV, Gucci etc)...

1st stop : Lion City Halal Restaurant (Singaporean food)

Good place to stay : Palace Hotel

Day 2:

Pagi2 check out hotel sbb hari ni kitorg akan tido kat Vung Tau (3 hours journey from Saigon)..In the morning, kitorg melawat Handicaped Handicraft..Then proceed to Cu Chi Tunnel. Tempat ni adalah tempat askar2 Viet Cong beroperasi.. Aku cam sgt impressed la tgk betapa kreatif nye diorg ni dlm mencipta mcm2 alat mempertahankan diri dan tempat persembunyian. Salute la... After Cu Chi, balik ke Saigon and lunch dkt Kedai Shamsuddin..Kedai ni ok la tapi environmentnye xberapa bersih sgt...Then, bertolak ke Vung Tau (bandar ni mcm PD) untuk
menikmati keindahan pantai disini~

Handicaped Handicraft

Merangkak dalam Cu Chi Tunnel (Daddy cool)

Vung tau Beach - I Love Vietnam LoL~

Day 3:

Check out again for Vung Tau city tour before head back to Saigon. Maka bermulalah agenda shopping di Vietnam setelah tiba ke Saigon.. Start of with Binh Tay market @ Chinatown where this market is more like wholesale type..You can get yourself a good bargain here.. Banyak kain2, kasut etc murah2 kat cni.. Then proceed to Hong Anh Boutique.. Diorg jual byk pakaian melayu, telekung..Then Saigon Mai Collection which is just few doors away..Kat sni pon same but it is cheaper compared to the other shop.. Kedai ni boleh tawar menawar..Yang tadi tu xboleh langsung kurang even 1cent..huhu...Surprisingly, during my trip here, aku xsangka langsung yang aku boleh jumpe baju kurung moden, baju kurung pahang.. and even tudung siti dan tudung ekin pon diorg ade taw! haha....hasilnye dr hari ni punye shopping amatlah memberangsangkan.. yeayyy...best glerrrr. Dapat banyak baju kurung cntik2 untuk hari raya..Malam makan dkt Halal @ Saigon which the owner is Malaysian. After that, jalan2 kat night Benh Thanh market (ala2 pasar mlm).. kat sni byklah tshirt2 murah, beg, belt etc..mcm brg2 kat uptown tu...

Cantik kan baju kurung ni..Sangat suka sulam manik tu... (Bought in Hong Anh)

Halal @ Saigon Restaurant

Masjid Musulman (opposite Halal @ Saigon restaurant)

Day 4:

Hari ni pagi2 bertolak ke Mekong delta which is about 2 hour journey from Saigon. Mekong sgtlah best..rugi if xpergi kalau korang berkesempatan melawat saigon satu hari nnt..Kat sni, kite berpeluang merasai life sebenar vietnamese. Kite akan dibawa mengelilingi sungai mekong menaiki boat dan singgah beberapa pulau. Pulau pertama kitorg singgah untuk tgk pembuatan madu lebah di kampung. Kemudian, jalan2 menaiki titi, lalu dusun2...sangat menyamankan dan menenangkan jiwa.. Then, stop untuk rase buah2an tempatan seperti ciku, buah naga, betik etc sambil dipersembahkan nyanyian traditional vietnam..Kemudian, kitorg naek bot balik menuju ke pulau seterusnya.. Kat sni kitorg dpt tgk pembuatan santan, sabun dr kelapa, gula2 kelapa dan semua yang berasaskan kelapa..Last island, paling best! Kitrorg turun boat, jalan2 kemudian naek sampan yang di dayung org2 tempatan situ. Satu sampan maksimum 4 penumpang. Kitorg naek dan pakai topi vietnam tu..Memang feel vietnam habis r tyme tu...best r..a very good experience that i think its hard to get elsewhere..Sapa yang come out dgn idea nak wat pulau stop2 mcm ni teramatlah brilliant! thumbs up! (",) .. Balik ke Saigon, dinner kat Vietnam Halal Restaurant..Then back to hotel..penat giler hari niiiii~

Vietnam Local fruits - Pisang, Nenas, Nangka, Betik etc...

Traditional Vietnamese Show

Sampan ride.. Feeling like Vietnamese now~

Day 5:

The famous Benh Thanh Market

Hari terakhir kat sni, dihabiskan dengan bershopping lagi..Pagi2 pergi lagi kedai butik Saigon Mai dan Hong Anh tu..Byk jumpe pemborong2 kain kat Malaysia.. Rupe2 nye diorg amek stok semua dr sni...Last stop for shopping is back to Benh Thanh market untuk beli souvenirs mcm embroidery, handmade bag, buah2, fridge magnet etc... Check out hotel and have lunch at Bon Mua 4 seasons restaurant. Kemudian, terus ke airport utk penerbangan pulang ke Malaysia tanah tumpah darahku...

Bye2 Saigon... See you again~

Camtula lebih kurang trip aku di Saigon selama 5 Hari 4 Malam ni... A very good experience and a very good place to visit and shopping of course... If you are thinking where to go for your next holiday, please consider Saigon.. It is a place that everyone must visit! Chiaoooooo~


15 comments:

Anonymous said...

hi sheila,

can you pls give me the address to butik saigon mai

Anonymous said...

sorry i fgot to mention i have been to hong anh and yes they are totally non negotiable. Im also curious is the quality like hong anh ??

tq appreciate your response

Sheila_Aziz said...

hi! saigon mai is just few doors away from hong anh...same street...saigon mai have many choices n the price is very reasonable..however,i think hong anh have better quality..

Anonymous said...

Hye..nk tnye cktla..saigon mai cllctn dkt x dgn ben than market?kt sne ade jual bju krg mrh2 ke?cz sy nk buat jual..

angh said...

berapa kos ke sna ??flight+hotel+belanja+tour

Anonymous said...

Normally I do not learn post on blogs, however I would like to
say that this write-up very compelled me to try and do it!
Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.



Here is my web site; Private Versicherungen vergleich

Anonymous said...

Wow that was strange. I just wrote an very long comment but
after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again.
Anyhow, just wanted to say great blog!

my homepage: krankenversicherung vergleiche

Anonymous said...

I just could not depart your site before suggesting that I extremely loved
the usual info a person provide on your visitors? Is going to be again incessantly in order to check up
on new posts

Visit my blog post - make money at home

Anonymous said...

I just could not depart your site before suggesting that I extremely loved the usual info a
person provide on your visitors? Is going to be again incessantly in order to check up on new posts

Here is my homepage - make money at home

Anonymous said...

Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading
it, you may be a great author.I will make sure to bookmark your blog and will often come
back someday. I want to encourage continue your great job, have a nice holiday weekend!


Take a look at my blog post; http://www.creativus.lv/index.php?option=com_blog&view=comments&pid=12417&Itemid=0

Anonymous said...

Hello there, I do think your blog could be having web browser compatibility problems.
Whenever I take a look at your website in Safari,
it looks fine however, when opening in IE, it has some overlapping issues.
I merely wanted to provide you with a quick heads up!

Aside from that, great site!

Also visit my web page ... mehr hilfreiche Tipps

Anonymous said...

Howdy! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over.
I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this
to my followers! Excellent blog and great style and design.



My web page ... how to consolidate federal and private student loans

Mohd Hudzaifah said...

pakai travel agency mane yer?

aien.nuraim said...

Salam sis..boleh bagi no tel tour guide kt HCM tak??? Ini emel saya aien.nurainzulkaflin@gmail.com. ...tq

aien.nuraim said...

Salam sis..boleh bagi no tel tour guide kt HCM tak??? Ini emel saya aien.nurainzulkaflin@gmail.com. ...tq